Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ με σοκολάτα και παντζάρια

Σχετικά με τη συνταγή

Αφεθείτε στον απολαυστικό συνδυασμό πλούσιας σοκολάτας και γήινου παντζαριού με αυτήν την εξαιρετική συνταγή για Κέικ με σοκολάτα και παντζάρια. Αυτή η μοναδική δημιουργία θα δελεάσει τους γευστικούς σας κάλυκες και θα σας αφήσει να λαχταρείτε για περισσότερα. Η προσθήκη παντζαριού προσθέτει υγρασία και βάθος γεύσης, καθιστώντας αυτό το κέικ πραγματικά εξαιρετικό.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Παντζάρια, μαγειρεμένα και πολτοποιημένα
250 g

Μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
200 g

Ανάλατο βούτυρο
200 g

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 g

Κακάο σε σκόνη
50 g

Μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας

Αυγά
4

Καστανή ζάχαρη
200 g

Εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το εξαιρετικό κέικ με σοκολάτα και παντζάρια, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  1. Φούρνος
  2. Μπολ ανάμειξης
  3. Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  4. Σπάτουλα
  5. Ταύρα για κέικ (διάμετρος 20 εκ.)
  6. Περγαμηνή ψησίματος
  7. Μαγειρικό σπρέι ή βούτυρο για λίπανση
  8. Μπλέντερ ή επεξεργαστής τροφίμων (για πουρέ παντζαριού)
  9. Σατέλα (για το λιώσιμο της σοκολάτας και του βουτύρου)

Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία.

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C (350°F) και αλείψτε τη φόρμα του κέικ με μαγειρικό σπρέι ή βούτυρο. Στρώνουμε τη βάση με λαδόκολλα.
  2. Σε μια κατσαρόλα, λιώστε τη μαύρη σοκολάτα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
  3. Σε ένα μπολ ανάμειξης, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, τη σκόνη κακάο και το μπέικιν πάουντερ μέχρι να ενωθούν καλά.
  4. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα αυγά και την καστανή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  5. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας στο μείγμα αυγών και ζάχαρης, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Ανακατεύουμε τον πουρέ παντζαριού και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
  7. Ρίξτε απαλά τα ξηρά υλικά (αλεύρι, σκόνη κακάο, μπέικιν πάουντερ) και αλάτι χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσέξτε να μην αναμειχθεί υπερβολικά.
  8. Ρίξτε το κουρκούτι στην έτοιμη φόρμα του κέικ και λειάνετε την κορυφή με τη σπάτουλα.
  9. Ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
  10. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά πριν το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία για αυτό το κέικ με σοκολάτα και παντζάρια διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για το λιώσιμο της σοκολάτας και του βουτύρου, το χτύπημα των αυγών και της ζάχαρης και το δίπλωμα των ξηρών συστατικών. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 40-45 λεπτά, και στη συνέχεια το κέικ πρέπει να κρυώσει για μια επιπλέον περίοδο. Συνολικά, μπορείτε να περιμένετε συνολικό χρόνο προετοιμασίας περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

👩‍🍳 Συμβουλή του σεφ: Για να εξασφαλίσετε ένα υγρό και τρυφερό κέικ, φροντίστε να μαγειρέψετε τα παντζάρια μέχρι να είναι αρκετά μαλακά ώστε να πολτοποιούνται εύκολα. Μπορείτε είτε να ψήσετε είτε να βράσετε τα παντζάρια πριν τα ξεφλουδίσετε και τα ανακατέψετε σε έναν απαλό πουρέ.

  1. Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο και προετοιμάζοντας τη φόρμα του κέικ. Εάν λαδώσετε και βάλετε σωστά τη φόρμα, θα αποτρέψετε το να κολλήσει το κέικ και θα εξασφαλίσει ότι θα βγει εύκολα.

  2. Λιώνετε τη μαύρη σοκολάτα και το βούτυρο μαζί σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσέξτε να μην υπερθερμανθεί ή καεί η σοκολάτα.

  3. Ενώ το μείγμα σοκολάτας κρυώνει ελαφρώς, χτυπήστε τα αυγά και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ελαφριά και αφράτα. Αυτό το βήμα προσθέτει αέρα στο κουρκούτι και δημιουργεί μια ελαφριά υφή στο τελικό κέικ.

  4. Ενσωματώστε σταδιακά το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας στο μείγμα αυγών και ζάχαρης, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό βοηθά στην επίτευξη μιας ομαλής και ομοιόμορφης συνέπειας.

  5. Προσθέστε τον πουρέ παντζαριού και το εκχύλισμα βανίλιας στο κουρκούτι, φροντίζοντας να ενωθούν καλά. Το παντζάρι όχι μόνο προσθέτει γεύση αλλά διατηρεί και το κέικ υγρό.

  6. Διπλώστε απαλά τα ξηρά υλικά (αλεύρι, σκόνη κακάο, μπέικιν πάουντερ) και αλάτι χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Προσέξτε να μην ανακατέψετε υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα πυκνό κέικ.

  7. Ρίξτε το κουρκούτι στην έτοιμη φόρμα του κέικ και ισοπεδώστε το επάνω μέρος με μια σπάτουλα. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφη αύξηση κατά το ψήσιμο.

  8. Ψήνετε για περίπου 40-45 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο. Προσέχετε το κέικ προς το τέλος του χρόνου ψησίματος για να αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο.

  9. Μόλις ψηθεί το κέικ, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα για περίπου 10 λεπτά. Αυτό του επιτρέπει να σταθεροποιηθεί ελαφρώς πριν το μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Η σωστή ψύξη του κέικ διασφαλίζει ότι θα διατηρήσει το σχήμα και την υφή του.

  10. Μόλις κρυώσει, μπορείτε να σερβίρετε το κέικ σοκολάτας και παντζαριού όπως είναι ή με τις αγαπημένες σας επικαλύψεις. Συνδυάζεται υπέροχα με μια άχνη ζάχαρη, μια κούκλα σαντιγί ή μια σταγόνα γκανάς σοκολάτας.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια ανάλυση των κατά προσέγγιση θρεπτικών αξιών ανά μερίδα αυτού του κέικ σοκολάτας και παντζαριού:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Συνολικό Λίπος
20 g

Κορεσμένα λιπαρά
12g

Χοληστερόλη
85 mg

Νάτριο
180 mg

Συνολικοί υδατάνθρακες
38 g

Διαιτητικές ίνες
4g

Σάκχαρα
22g

Πρωτεΐνη
6g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι εκτιμήσεις και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά και τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται στη συνταγή.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να παρουσιάσετε αυτό το απολαυστικό κέικ με σοκολάτα και παντζάρια, μπορείτε να επιλέξετε διάφορες επιλογές:

  1. Πασπαλίστε το πάνω μέρος του κέικ με ζάχαρη άχνη για απλή και κομψή εμφάνιση.
  2. Διακοσμήστε με λίγο λιωμένη σοκολάτα ή γκανάζ σοκολάτας για μια πιο απολαυστική παρουσίαση.
  3. Προσθέστε λίγο ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια ή φιστίκια, για επιπλέον τραγανό και οπτικό αποτέλεσμα.
  4. Σερβίρετε κάθε φέτα με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια για μια λαχταριστή απόλαυση.

Αυτό το κέικ μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ως απολαυστικό επιδόρπιο ή να το συνδυάσετε με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι. Είναι ιδανικό για ειδικές περιστάσεις, απογευματινές συγκεντρώσεις τσαγιού ή όποτε επιθυμείτε μια γλυκιά και μοναδική απόλαυση.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να εξασφαλίσετε τη φρεσκάδα και τη μακροζωία του κέικ σοκολάτας και παντζαριού σας, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες αποθήκευσης:

  • Αν υπάρχουν υπολείμματα, αποθηκεύστε το κέικ σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3-4 ημέρες.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το κέικ στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του έως και 1 εβδομάδα. Φροντίστε να το καλύψετε καλά για να μην στεγνώσει.
  • Πριν σερβίρετε τις φέτες κέικ στο ψυγείο, αφήστε τις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15-20 λεπτά για να βελτιώσετε τη γεύση και την υφή τους.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το κέικ με σοκολάτα και παντζάρια όχι μόνο ικανοποιεί τα γλυκά σας αλλά προσφέρει και ορισμένα οφέλη για την υγεία:

  1. Παντζάρια: Αυτό το ζωντανό λαχανικό με ρίζες είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

  2. Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να τονώσει τη διάθεση.

Αν και αυτό το κέικ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και ζάχαρη, η συμπερίληψη παντζαριού και μαύρης σοκολάτας προσθέτει μια θρεπτική πινελιά σε αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για Κέικ με σοκολάτα και παντζάρια, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Red Velvet Beetroot Brownies: Μια ανανέωση στα κλασικά brownies, αυτές οι υγρές και γεμάτες λιχουδιές ενσωματώνουν παντζάρι για ζωηρό κόκκινο χρώμα και πρόσθετα θρεπτικά συστατικά.

  2. Σοκολατένια κέικ από παντζάρια: Αυτές οι απολαύσεις ατομικού μεγέθους συνδυάζουν την καλοσύνη των τεύτλων και της σοκολάτας σε μορφή cupcake, με ένα κρεμώδες γλάσο.

  3. Μάφινς σοκολάτας με παντζάρια: Αφράτα και υγρά μάφιν φτιαγμένα με κομμάτια παντζάρι και μαύρη σοκολάτα, ιδανικά για ένα γρήγορο πρωινό ή σνακ.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η μοναδική συνταγή κέικ σοκολάτας και παντζαριού αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ και ειδικούς της μαγειρικής που έχουν εξερευνήσει τον δημιουργικό συνδυασμό σοκολάτας και λαχανικών:

  • Yotam Ottolenghi: Γνωστός για την καινοτόμο προσέγγισή του στη μαγειρική και τη χρήση ζωντανών συστατικών, ο Ottolenghi έχει παρουσιάσει πολλά επιδόρπια με παντζάρια στα βιβλία μαγειρικής του, εμπνέοντας αυτό το υπέροχο fusion κέικ.

  • Nigella Lawson: Μια διάσημη Βρετανίδα σεφ και συγγραφέας τροφίμων, η Lawson μοιράστηκε τη δική της εκδοχή ενός κέικ με παντζάρια σοκολάτας, υπογραμμίζοντας την απολαυστική αλλά υγιεινή φύση αυτής της απολαυστικής απόλαυσης.

Με την έμπνευση από αυτά

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button