Εύκολες συνταγές

Συνταγή Γυαλιστερού Κέικ

Συνταγή για γυαλιστερό κέικ

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για γυαλιστερό κέικ είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας με την εξαιρετική γεύση και την εκπληκτική του παρουσίαση. Το κέικ έχει ένα υγρό και τρυφερό τρίμμα, που συμπληρώνεται από ένα απαλό και λαχταριστό πάγωμα. Είναι ιδανικό για ειδικές περιστάσεις όπως γενέθλια, επετείους ή οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να απολαύσετε μια παρακμιακή απόλαυση. Ο συνδυασμός γεύσεων και υφών σε αυτό το κέικ θα σας αφήσει να λαχταρείτε για περισσότερα.

Συστατικά

<πίνακας>

Κέικ:
Frosting:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

1 ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
4 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
⅓ φλιτζάνι γάλα

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Χρωματισμός τροφίμων (προαιρετικό)

¾ φλιτζάνι βουτυρόγαλα

½ φλιτζάνι φυτικό λάδι

3 μεγάλα αυγά

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να προετοιμάσετε αυτήν τη συνταγή για γυαλισμένο κέικ, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:
– Δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ 9 ιντσών
– Περγαμηνόχαρτο
– Μπολ ανάμειξης
– Ηλεκτρικός αναδευτήρας ή μίξερ βάσης
– Χτυπήστε με σύρμα
– Λαστιχένια σπάτουλα
– Σχάρα ψύξης
– Σπάτουλα όφσετ (για πάγωμα)
– Πικάπ για κέικ (προαιρετικό, αλλά χρήσιμο για διακόσμηση)

Προετοιμασία

1. Ετοιμάστε το κέικ:

– Προθερμάνετε το φούρνο στους 350°F (175°C) και λαδώστε τις φόρμες του κέικ. Στρώνουμε το κάτω μέρος με λαδόκολλα.
– Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
– Προσθέστε το βουτυρόγαλα, το φυτικό λάδι και τα αυγά στα ξηρά συστατικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ομογενοποιηθούν.
– Μοιράζουμε το κουρκούτι ισόποσα στις φόρμες για κέικ.
– Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
– Βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα μεταφέρετε σε μια σχάρα ψύξης για να κρυώσουν εντελώς.

2. Προετοιμάστε το Frosting:

– Σε ένα μεγάλο μπολ, κρεμάστε το μαλακωμένο βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθεί χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μίξερ ή μίξερ.
– Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας ενώ συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το frosting να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
– Αν θέλετε, προσθέστε μερικές σταγόνες χρωστική τροφίμων για να πετύχετε το χρώμα που επιθυμείτε. Ανακατεύουμε καλά.

3. Συναρμολόγηση και διακόσμηση:

– Τοποθετήστε μια στρώση κέικ σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Απλώστε άφθονη ποσότητα frosting από πάνω, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη στρώση.
– Τοποθετήστε προσεκτικά τη δεύτερη στρώση κέικ πάνω από την παγωμένη στρώση.
– Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο frosting για να καλύψετε τα πλαϊνά και το πάνω μέρος του κέικ, λειάνοντάς το με μια όφσετ σπάτουλα για γυαλισμένο φινίρισμα.
– Γίνετε δημιουργικοί με τα διακοσμητικά σας! Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον γλάσο, να προσθέσετε ψεκασμούς ή να χρησιμοποιήσετε βρώσιμα λουλούδια για να βελτιώσετε την αισθητική εμφάνιση.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτής της συνταγής για γυαλισμένο κέικ θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, εξαιρουμένου του χρόνου ψύξης. Η διαδικασία ψησίματος διαρκεί περίπου 25-30 λεπτά, ενώ η προετοιμασία της ζύμης και το frosting μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα σε περίπου 15-20 λεπτά. Η πλήρης ψύξη των κέικ μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον ώρα για να προχωρήσετε στη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegans, μπορείτε να κάνετε κάποιες αντικαταστάσεις συστατικών για να προσαρμόσετε αυτήν τη συνταγή:
– Αντικαταστήστε το βούτυρο με vegan μαργαρίνη ή λάδι καρύδας.
– Αντικαταστήστε το βουτυρόγαλα με γάλα φυτικής προέλευσης αναμεμειγμένο με χυμό λεμονιού ή μηλόξυδο για να δημιουργήσετε μια εναλλακτική λύση για βουτυρόγαλα χωρίς γαλακτοκομικά.
– Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα αυγών, όπως πολτοποιημένες μπανάνες, σάλτσα μήλου ή αλεύρι λιναρόσπορου αναμεμειγμένο με νερό αντί για αυγά.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε τη συνταγή. Αυτό βοηθά στην επίτευξη μιας λείας και σταθερής ζύμης.
– Κοσκινίστε τα ξηρά συστατικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και αλάτι) για να αφαιρέσετε τυχόν σβώλους και να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κατανομή.
– Όταν ανακατεύετε το κουρκούτι, αποφύγετε την υπερβολική ανάμειξη γιατί μπορεί να προκύψει πιο πυκνό κέικ. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν για μια ελαφριά και αφράτη υφή.
– Λαδώνουμε τις φόρμες του κέικ και τις στρώνουμε με λαδόκολλα για να μην κολλήσουν και να εξασφαλίσουμε την εύκολη αφαίρεση των κέικ.
– Δοκιμάστε την ετοιμότητα των κέικ βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα, τα κέικ είναι έτοιμα.
– Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα ψύξης. Αυτό τους εμποδίζει να κολλήσουν στα τηγάνια.
– Για να επιτύχετε ένα γυαλισμένο φινίρισμα, αλείψτε το κέικ με μια λεπτή στρώση παγώματος πριν εφαρμόσετε την τελική στρώση. Αυτό βοηθά στο να σφραγίσει τυχόν χαλαρά ψίχουλα και να δημιουργήσει μια λεία επιφάνεια.
– Χρησιμοποιήστε μια όφσετ σπάτουλα για να απλώσετε ομοιόμορφα το frosting στο κέικ. Βουτήξτε τη σπάτουλα σε ζεστό νερό και σκουπίστε την ανάμεσα στο άπλωμα για πιο λείο φινίρισμα.
– Για μια επαγγελματική πινελιά, τοποθετήστε την τούρτα σε ένα περιστρεφόμενο δίσκο ενώ κάνετε το πάγωμα και τη διακόσμηση. Αυτό επιτρέπει την εύκολη περιστροφή και τον καλύτερο έλεγχο κατά την εργασία στις πλευρές του κέικ.
– Γίνετε δημιουργικοί με τα διακοσμητικά! Χρησιμοποιήστε σακούλες, βρώσιμα λουλούδια ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία για να προσθέσετε μια προσωπική πινελιά και να βελτιώσετε την οπτική γοητεία.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>

Θερμίδες
Υδατάνθρακες (g)
Λίπος (g)
Πρωτεΐνη (g)
Ζάχαρη (g)

350
45
18
4
30

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε το γυαλισμένο κέικ, κόψτε το σε γενναιόδωρες μερίδες και παρουσιάστε τις σε κομψά πιάτα γλυκού. Μπορείτε να συνοδεύσετε κάθε φέτα με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια για περισσότερη απόλαυση. Τα φρέσκα μούρα, όπως οι φράουλες ή τα σμέουρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα για να προσθέσουν ένα έντονο χρώμα και φρεσκάδα.

Αν προτιμάτε μερικές αντιθετικές γεύσεις, μπορείτε να σερβίρετε το κέικ με μια πλευρά από πικάντικο τυρόπηγμα λεμονιού ή λίγο γκανάς σοκολάτας. Η πικρή γεύση του λεμονιού ή ο πλούτος της σοκολάτας θα συμπληρώσουν τέλεια τη γλυκύτητα του κέικ.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και την ποιότητα του γυαλισμένου κέικ, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και τρεις ημέρες. Εάν ο καιρός είναι ζεστός ή υγρός, είναι καλύτερο να βάλετε το κέικ στο ψυγείο για να αποφύγετε την αλλοίωση.

Αν σας έχουν απομείνει φέτες, τυλίξτε τις ξεχωριστά σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τις σε μια σακούλα ή δοχείο που ασφαλίζει για την κατάψυξη. Το κέικ μπορεί να καταψυχθεί έως και ένα μήνα. Ξεπαγώστε τις φέτες στο ψυγείο για μια νύχτα πριν τις απολαύσετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το γυαλισμένο κέικ περιλαμβάνει πολλά συστατικά που προσφέρουν θρεπτικά οφέλη:

  • Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις παρέχει υδατάνθρακες για ενέργεια.
  • Το βούτυρο και το φυτικό έλαιο είναι πηγές υγιεινών λιπών που βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
  • Το γάλα και το βουτυρόγαλα παρέχουν ασβέστιο και πρωτεΐνη για την υγεία των οστών.
  • Τα αυγά συνεισφέρουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα.
  • Το εκχύλισμα βανίλιας προσθέτει γεύση και περιέχει αντιοξειδωτικά.
  • Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το κέικ πρέπει να το απολαμβάνετε με μέτρο ως λιχουδιά λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη και θερμίδες.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν σας αρέσει η συνταγή για γυαλιστερό κέικ, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:
– Triple Chocolate Layer Cake: Ένα παρακμιακό κέικ σοκολάτας με στρώσεις πλούσιας γκανάζ σοκολάτας και αφράτο γλάσο σοκολάτας.
– Τούρτα με βατόμουρο λεμόνι: Ένα δροσιστικό κέικ με πικάντικες στρώσεις με λεμόνι, γέμιση βατόμουρου και κρεμώδες γλάσο.
– Red Velvet Cheesecake: Ένας συνδυασμός red velvet κέικ και κρεμώδους cheesecake, σε στρώσεις για μια απολαυστική εμπειρία γλυκού.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για γυαλιστερό κέικ αντλεί έμπνευση από τη μαγειρική τεχνογνωσία διάσημων σεφ ζαχαροπλαστικής όπως οι Dominique Ansel, Pierre Hermé και Christina Tosi. Αυτοί οι ταλαντούχοι και καινοτόμοι σεφ έχουν συνεισφέρει πάρα πολύ στον κόσμο των επιδορπίων και συνεχίζουν να εμπνέουν αμέτρητους αρτοποιούς και οικιακούς μάγειρες.

Η προσοχή τους στη λεπτομέρεια, οι συνδυασμοί γεύσεων και η καλλιτεχνική παρουσίασή τους επηρέασαν τη δημιουργία αυτής της συνταγής για κέικ, με στόχο να φέρει μια νότα κομψότητας και κομψότητας σε κάθε περίσταση.

Φορέστε λοιπόν το καπέλο του σεφ σας, συγκεντρώστε τα υλικά και ας δημιουργήσουμε ένα αριστούργημα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button